Ouders

Als ouder is het vervelend om te horen dat uw kind chronische pijn heeft. Maar wat betekent dat dan chronische pijn en hoe kunt u daar als ouder mee omgaan? Waar bestaat de behandeling uit? Wie zijn betrokken bij de behandeling? Deze site geeft antwoord op uw vragen.

Meer informatie

Ervaring van een ouder

‘Het is heel erg om te horen dat je kind pijnklachten heeft, die niet te verklaren zijn door een arts. Dat was schrikken, omdat er in mijn ogen altijd wel een medische verklaring is voor ziekte. Zo ben ik opgevoed en zo denken wij er thuis over. Ook voor mijn dochter was het een vervelende mededeling, want hoe kan het dat er pijn is zonder oorzaak?

In de behandeling heb ik geleerd anders te denken over pijnklachten. Pijnklachten die niet te verklaren zijn, zijn echt en er is een behandeling voor. Het belangrijkste is dat ik mijn dochter ging belonen voor hetgeen ze wel kon doen: een rondje wandelen in de buurt, toch een paar uur naar school gaan, positief blijven denken en afleiding zoeken wanneer de pijn erg aanwezig is.

Het is een lange weg geweest, we hebben veel geleerd en gelukkig kan mijn dochter nu alles weer wat ze was kwijtgeraakt. En de pijn is weg!’

Film

Wat nu te doen?

De behandeling richt zich erop dat uw kind weer grip krijgt op zijn eigen leven, zo mogelijk zonder klachten. Het leert waar grenzen liggen en hoe – ondanks de klachten – zijn leven weer opgebouwd kan worden en zelf keuzes gemaakt worden die goed zijn voor je herstel.

Lees verder

Handige links en boeken

De volgende bronnen bieden ondersteunende / aanvullende informatie omtrent chronische pijn.

Websites
www.retrainpain.org

Boeken
Ruimte geven & dichtbij zijn (door: Eline Snel)