Wat is pijn?

Zonder pijn overleef je niet. Het is een belangrijk signaal voor je lichaam. Het beschermt tegen schadelijke invloeden. Normaal gesproken is het een teken dat er iets niet goed gaat in het lichaam, denk bijvoorbeeld aan een blindedarmontsteking of enkelverzwikking. Pijn begint bij de zenuwuiteinden die geprikkeld worden of beschadigd zijn. Die prikkels worden via zenuwbanen doorgegeven aan het ruggenmerg en tenslotte aan de hersenen.

Tijdens dit hele proces worden de prikkels versterkt of gedempt door verschillende factoren. Bijvoorbeeld: je enkel is gekneusd tijdens een volleybalwedstrijd. Dit doet pijn. Maar je bent samen met het team wel uiteindelijk kampioen geworden na een seizoen hard werken. Dan ervaar je deze pijn anders dan indien je deze wedstrijd had verloren en geen kampioen was geworden.

Pijn is dus een subjectieve ervaring waarvoor geen objectief meetinstrument bestaat. De enige manier om het te meten is middels beleving (hoe beleef jij het persoonlijk?).

Waardoor ontstaat chronische pijn?
De medische oorzaak van chronische pijn is onbekend. Soms is er een aanleiding zoals een beenbreuk, een kneuzing of een infectie, maar vaak gebeurt het ook zonder aanleiding. Wanneer er ergens in het lichaam letsel is, dan komen stofjes vrij die pijnzenuwen prikkelen. De pijnzenuwen geven vervolgens een signaal aan de hersenen dat er pijn is en waar deze zit.

Bij chronische pijn is er sprake van overgevoeligheid van deze zenuwen. De pijnzenuwen geven bij een klein signaal al door aan de hersenen dat er pijn is. Hierdoor worden pijnzenuwen overbelast en worden ze steeds gevoeliger. Hierdoor kan het zo zijn dat zelfs het aanraken of bewegen van de huid pijnlijk is. Dit terwijl je eerder wel kleding en aanrakingen kon verdragen. Doordat aanrakingen en bewegingen pijn doen, ga je het bewegen van dit lichaamsdeel vaak vermijden. Door het minder bewegen kunnen gewrichten minder soepel worden en worden de spieren zwakker waardoor het bewegen steeds moeilijker wordt. En als je dan toch probeert om te bewegen doet het meer pijn. Dit is niet bemoedigend en een vicieuze cirkel ligt op de loer.

De hersenen veranderen ook door de vele pijnprikkels die binnenkomen. De hersenen worden gevoeliger voor pijn en kunnen ook andere signalen (die niets met pijn te maken hebben) ineens voor pijn aan gaan zien. In de hersenen wordt heel veel geregeld; ook de stemming. We weten inmiddels dat veel pijnprikkels in de hersenen ervoor zorgen dat kinderen meer verdrietig, moe en angstig zijn. Waardoor ze natuurlijk ook weer minder lichamelijk actief worden.

Het pijnalarm staat verkeerd afgesteld. Het alarm staat te gevoelig afgesteld en gaat af wanneer dat niet moet gebeuren. Net als bij een auto met alarm dat afgaat bij veel wind. Dat is niet goed, het moet afgaan bij een poging tot inbraak!

PijnenCo_wat_is_pijn