Gevolgen model

De invloed van chronische pijn op het dagelijks functioneren is wisselend. De meeste kinderen kunnen normaal functioneren met de pijn alhoewel ze het als onprettig beschrijven. In ernstige gevallen kan het ervoor zorgen dat een kind niet meer in staat is om dagelijkse activiteiten te ondernemen; zoals zichzelf aankleden, naar school gaan, sporten of afspreken met vrienden.

Gevolgen van chronische pijn
De gevolgen van de chronische pijn zijn ook de instandhoudende factoren. Dus wanneer je niet meer kunt bewegen door de chronische pijn is dat een gevolg, maar ook een instandhoudende factor. Niet bewegen houdt de pijn in stand. Het is dan dus zaak om weer te gaan bewegen. Het gevolgenmodel is een manier om de gevolgen in kaart te brengen.

Je hebt lichamelijke klachten en het is goed dat je daarmee naar de kinderarts bent gegaan. De klachten kunnen veroorzaakt worden door een ziekte en daarom is het goed dat de dokter je heeft onderzocht. Helaas is er voor jouw klachten geen lichamelijke oorzaak gevonden, waardoor de klachten verklaard worden.

De arts kan geen medische oorzaak vinden en er zijn geen medicijnen voor. De oorzaak is moeilijk op te sporen en jij blijft wel last houden van klachten en dat is vervelend. Verder zoeken naar de oorzaken helpt je niet verder. De belangrijkste vraag is niet meer: waar worden de klachten door veroorzaakt. We kunnen ons beter richten op: hoe kom je van je klachten af? Daar weten we al wel meer over. Door je op andere dingen te richten, anders te leren denken, voelen en doen, de klachten kunnen verminderen of minder storend aanwezig zijn.

Jij en de mensen om je heen
Als je pijnklachten hebt, ben je automatisch meer met je lijf bezig: je let extra op je lichaam, waardoor je alles steeds meer gaat opmerken en voelen. Je raakt gespannen en voelt de pijn nog meer. Je kunt ook bezorgt raken en denken dat er iets ernstigs met je aan de hand is. De klachten zorgen er ook voor dat je minder kunt ondernemen. Je blijft meer thuis, je doet minder leuke dingen en je ouders / familie zijn bezorgd en de pijn die je voelt wordt erger.